sunnuntai 8. syyskuuta 2019

eeva ja Lilith pytyllä miettimässä ihmiskunnan tulevaisuutta
Eeva ja Lilith pytyllä miettimässä ihmiskunnan tulevaisuutta

Jokaisessa ihmisessä on kaksi puolta. Naisen kahta puolta kuvaa selkeästi Eeva ja Lilith, kumpikin raamatusta tuttuja hahmoja. Toinen, Eeva- kaiken äiti, alistui aatamin tahtoon, syntyi kylkiluusta ja ryhtyi koko ihmiskunnan kantaäidiksi.
Joidenkin kertomusten mukaan, Lilith syntyi kuitenkin ensin.
Lilith syntyi maan tomusta niin kuin aatamikin. Lilith ei suostunut alistumaan ja lopulta ryhtyi seurustelemaan Saatanan kanssa. Aatamille oli siis hankittava uusi nainen vaikka Eevaparkakaan ei täyttänyt kaikkia hänelle asetettuja vaatimuksia vaan meni ja lankesi syntiin.

Eeva Kaiken äiti
Miten kaiken ja kaikkien äiti ilmentyy nykypäivänä?
Minä näen sen ihmisenä, joka huolehtii kaikista ja kaikesta, syleilee maailmaa ja ihmisiä läsnäolollaan, on läsnä ja auttaa sekä ohjaa. Ei välttämättä pelasta maailmaa vaan kannattelee sen pienen joukon ihmisiä, joihin on yhteydessä. Eeva- kaiken äiti on ennen kaikkea ystävä, tietynlainen rakkaus ja elämä.

Eeva -kaiken äiti teoksen takana on raamatustakin tuttu ihmissuvun kantaäiti mutta myös ihan tavallinen tarina naisesta.

Kun kuuntelin erästä tarinaa ystäväni päivästä, näin mielessäni äitiEevan istumassa hämärässä vessassa hohtavana, syleilemässä kaikkeutta.

Näin saatiin äiti Eeva istumaan hohtavaan hämärään ja kannattelemaan ihmiskuntaa samalla kun hän päättää ihmiskunnan kohtalosta ja miettii sysätäkö se syntiin vai pitääkö sen paratiisissa.

Lilithiä kuvaa jaloissa pyörivät käärmet sekä Eevan takanaa ilmestyvä hahmo joka pitelee punaisena hehkuvaa maapalloa käsissään. Valinta on on yksin Eevan ja Lilithin, saman henkilön.

Elämme joka päivä niitä valintojen hetkiä joita tämä teos kuvaa. Kohdatako maailma, toinen ihminen ja itse kauniisti vai syöstäkö koko maailman raivo itsestä ulos kenelle nyt se sattuu purkautumaan.

Vaikka maailma on suuri ja elämässä on monia kerroksia, meidän henkilökohtaiset äiti-Eevamme ovat yhtä suuria meille kuin ihmiskunnan kantaäiti. Eeva- kaiken äiti teos muistuttaa siitä, että me emme voi kontrolloida elämää, emme omaamme emmekä muiden. Voimme vaikuttaa siihen ja tehdä siitä parempaa mutta valinta on meidän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti