Otteita Hovinkartanosta 3.


Ulkonäköpaineita
(peilialushousut)


Valitettavan useat meistä naisista kasvavat sirpaleisen minäkuvan tahdittamina. Naisen kuuluisi olla viehttävä, laitettu, hento, kaunis, hoikka, iloinen, nauravainen ja hillitty, toisaalta myös voimakas, äiti, luja, määrätietoinen, energinen, hoivaava, organisointikykyinen superihminen.
Kaikkein tärkeintä on kuitenkin näyttää näiltä kaikilta vaikkei sitä olisikaan. Oikeastaan tärkeintä on olla hoikka ja huoliteltu. Muulla ei sitten olekaan väliä.

Kaikki tuntemani naiset ovat kärsineet ulkonäköpaineista ja huonosta itsetunnosta. He ovat hävenneet kehojaan ja muotojaan, seksuaalisuuttaan, olemistaan ja kuukautisiaan.
Siis aivan koko olemassaoloaan eikä tämä ole vain nuorten naisten asia vaan ihan kaikki tuntemani naiset 7-92 -vuotiaat.

Koko kulttuuri naisen asemasta ja olemisesta on vääristynyt. Tätä jatkavat niin miehet kuin naisetkin eli vika on koko kulttuurissa ei vain toisessa sukupuolessa.


Peilialushousut kuvaavat siis naiseksikasvamisen ongelmia ja niitä pirstaleisia mielikuvia joiden pohjalta koitamme rakentaa omaa identiteettiämme naisena. Pääasiassa saamme aikaan kasan sirpaleita, joista heijastuu kaikki kuulemamme haukut ja arvostelut sekä jokin ohimennen sanottu kehu. Naiseus on linkittynyt itsetuntoon ja kokonaisuus muodostuu eri kokoisista sirpaleista ja palasista joista vain osa näkyy ulkopuolelle.


Pienemmät peilihousut kuvaavat nuoruutta ja lapsuusaikaa josta kasvamme aikuisiksi samojen sirpaleiden kanssa. Valitettavasti myös useat omista sirpaleistamme heijastuu lapsiimme ja läheisiimme tajuamattamme.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naiseus ja Hedelmät

Alushousuinstallaatio

ei vielä kyläilyä, eihän?