Nimeni on Myski-impi

Myski-impi on nimenä blogille varsin sopiva. Se myös kuvastaa hyvin projektien luonnetta. Myski on tunnetusti maskuliininen ja miehisten feromonien lähde tuoksuissa ja luonnossa. Sitä saadaan eri eläinten rauhasista tai suoraan kiveksistä. Myskikurpitsa taas on ulkoiselta muodoltaan fallosmainen, mutta halki leikattu kurpitsa sisältää muotokielessään paljon feminiinisiä linjoja. Tästä syystä myskikurpitsasta tuli työryhmän logokuva ja tunnus.

Impi sen sijaan on hento, pieni ja feminiininen. Se on vahvasti suomalaiseen mytologiaan liitoksissa oleva naiseuden esikuva, jonka roolimalli elää yhä vahvasti naiseuden ilmenemisessä sekä miehen toiveissa naista kohtaan. Impi on herkkä ja haavoittuva, joten se ruokkii miehen tarvetta suojella ja nostaa omaa voimakkuutta heikon naisen rinnalla. Myös nainen käyttää hyväkseen immen ominaisuuksia saadakseen tahtonsa läpi. Kukapa voisi vastustaa pientä ja siroa naista, joka suurilla silmillään katsoo hiukan vetistäen voimakasta urhoa ja pyytää apua arjen askareisiin. Myös siis nainen käyttää hyväkseen totuttua mies-nais asettelua. Valitettavasti tämä valtasuhde toimii vain kotiympyröissä eikä esimerkiksi uralla eteneminen useimmiten onnistu pelkän söpöilyn turvin.

Myski-impi nimi on siis maskuliinisen ja feminiinisen ihmisyyden vertauskuva. Se kuvaa tasapainottelua nykykulttuurissa, jossa olemme vanhojen roolimallien murroksessa emmekä aina ole varmoja siitä, mikä on oikea tapa toimia sukupuolisena henkilönä. Sukupuolisuus on vuosituhansien ajan ollut identiteetti- sekä arvovaltakysymys. Nykypäivänä olemme lähes vapaita näistä roolimalleista, mutta silti elämme ja kasvatamme lapsiamme niiden mukaan.

Myski-impi kuvaa myös sitä tasa-arvoa joka sukupuolten välillä tulisi olla. Jokaisessa meissä on sekä feminiini että maskuliini ominaisuuksina joille emme voi mitään. Toiset meistä ovat kasvaneet enemmän sukupuoliroolien mukaan ja hyödyntävät niitä vahvasti arjessaan niin normaalikäyttäytymisessä kuin vahvistaakseen vastakkaisen sukupuolen viettejä ja saadakseen näin haluamansa.

En sano että sukupuolivietin herättelyssä olisi varsinaisesti mitään väärää mutta tasa-arvon ja ihmisenä kasvamisen nimissä olisin enemmän ajattelun ja keskustelun kannalla, kuin vaistojen varaan heittäytymisen puolestapuhuja. Jotta ihmiskunta kehittyisi ja pahimmilta kriiseiltä, sodilta ja muilta, vältyttäisiin, ihmisten välinen tasa-arvo ja kunnioitus on tärkeä asia. Oli kyse sitten sukupuolesta, ulkonäöstä, uskonnosta, varallisuudesta tai seksuaalisuudesta.

Myski-impi blogin kautta seurataan näitä teemoja, tasa-arvoa ja ihmisyyttä sekä ihmisenä kasvamista nykytaideprojektien kautta. Myski-impi on foorumi, joka tekee nykytaiteen ymmärrettäväksi ja tuo sitä lähemmäs arkea sillä taide kuuluu kaikille.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naiseus ja Hedelmät

Alushousuinstallaatio

ääniä vuoden takaa osa 2.