Naiseus ja Hedelmät


Naiseus ja hedelmät

Tässä pientä kertomusta Hauholla 4.7 alkavan näyttelyn sisällöstä ja pohdinnasta

Näyttelyn kaikkia teoksia yhdistää naiseuden eri muotojen pohtiminen. Kuinka naiseksi kasvetaan ja miten nainen näkyy yhteiskunnassa nyt ja ennen. Millä symboleilla naista kuvataan, mikä viittaa naiseen ja mikä seksuaalisuuteen, voiko naista kuvata muuten kuin seksuaalisuuden kautta?

Kuulin vuosia sitten erityisen hyvän huomion naiseudesta. Vuosisatoja naiselta on kysytty: oletko neiti vai rouva, oletko siis harrastanut seksiä vai et. Eikö olekin erikoinen tapa aloittaa keskustelu?

Naisia on myös aina kuvattu seksuaalisuutensa kautta: teini-ikäisiä ”kukkaan puhkeamaisillaan”, neitsyitä puhtaina ja siveellisinä mehukkaina hedelminä, äitejä ihmeellisinä synnyttäjinä, jotka tietävät kaiken ja rakastavat kaikkea ja joiden seksuaalinen viehätys on jo mennyttä – hedelmä alkaa jo vanhentua, vanhoja naisia jo menetettyinä kuivuneina hedelminä ym.
Siis hedelminä?
Moni taidehistoriasta tuttu hedelmäasetelma saa tässä valossa aivan uuden sisällön.

Nainen on ollut hedelmän lisäksi kukka, se symboloi samoin naisen seksuaalista kaarta kuin hedelmäkin. Simpukat, höyhenet, linnut ja monet heikot ja hauraat esineet ja asiat ovat kuvanneet naiseutta.
Ei ole ihme, että monella naisella on vaikeuksia naiseutensa kanssa.

Jos minun pitäisi valita mikä hedelmä minä olen, olisin kookospähkinä.
Jos olisin kukka, olisin lähempänä lihansyöjäkasvia kuin ruusua.

Minttu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alushousuinstallaatio

ääniä vuoden takaa osa 2.