tiistai 15. tammikuuta 2019

Ajatuksia feminismistä

Feminismi -sana tuntuu kaipaavan päivitystä. Termistä, jonka sisällön tulisi olla itsestään selvä arvo arkipäivissämme, on tullut punainen vaate ja väärinymmärryksien kulmakivi. Näin tulen välillä ajatelleeksi. Tässä myös Mintun mietteitä samasta aiheesta, terkuin Meri. :)

En ole koskaan mieltänyt itseäni feministiksi. Olen kokenut olevani kaikkien määritelmien ulkopuolella enkä ole pitänyt siitä että minua luokitellaan johonkin kategoriaan itseni tai muiden toimesta.

Viime vuosina olen hyväksynyt sen, että en pääse siitä mihinkään, että olen nainen ja taiteilija eli naistaiteilija. Tähän törmää valitettavan usein. Pääasiassa nykyisinkin menestyneet taiteilijat ovat miehiä, on niitä muutamia poikkeuksiakin tietenkin mutta sama kaava toimii taidemaailmassa kuin muuallakin, naiset eivät menesty tai tienaa niin hyvin miehet. Menestyneet naistaiteilijat ovat usein liitoksissa miehiin, osa on entisiä pornotähtiä tai seksuaalisesti virittyneitä malleja, miehille siis entuudestaan tuttuja sellaisesta ympäristöstä mikä ei liity taiteeseen tai on naisen vartaloon ja näin ollen jollain tapaa ulkonäköön keskittyvää.

Olen törmännyt viime aikoina usein feminismin vastustajiin. En ole saanut mitään järkevää keskustelua aiheesta aikaiseksi mutta muistan erään keskustelun jossa miehen toiminta ryhtyi ärsyttämään minua ja sanoin jotenkin näin ” jos asiat ei muutu niin ryhdyn feministiksi” vastaus oli ”älä herran jumala siihen ryhdy”. Miksi? Mitä vikaa siinä on?

Samoin eräs naispuolinen ystäväni totuudenvimmassaan kertoi kuinka hänen miespuoliset ystävänsä kyselivät minusta että ”onko se se feministin näköinen”, ”ai se läski”, ” ai se joka kuvittelee olevansa jotakin”. En tiedä miten nämä asiat liittyvät toisiinsa mutta minusta ne kertovat enemmän sanojistaan kuin minusta. Mutta miten feministi sanasta on tullut haukkumasana? Minä olen ymmärtänyt feminismin tasavertaisen yhteiskunnan tavoitteluna jossa kaikilla on samat oikeudet ja mahdollisuudet.

<3 Minttu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti