maanantai 21. tammikuuta 2019

Feminismiä ja ihmettelyä by Minttu

Yksi asia mitä ihmettelen.

Miksi feministit liitetään usein lesboihin? Onko lesbous ainoa oikeutus naisen vahvuudelle ja rohkeudelle? Tunnen useita naisia, erilaisilla seksuaalisilla suuntautumisilla, jotka ovat vahvoja, heikkoja, arkoja, rohkeita ja mitä tahansa, suurinta osaa samaan aikaan. Mitä sitten?

Miksi nainen täytyy alistaa jollakin muka halveeraavalla, jos hän pyrkii elämässä ja uralla eteenpäin? Ja miksi ylipäänsä feminismi tai lesbous on alentavaa?

Ymmärrän tietysti sen, että monella menee herne nenään heti jos joku puhuu aiheesta, joka on itseä lähellä, sitä puolustautuu jo valmiiksi, jo ennen, kuin tietää mitä sanottavaa toisella on ja se taas närästää jotain toista, koska aiheesta neutraali keskustelu on hankalaa. Syntyy siis oravanpyörä jossa kumpikin osapuoli on aggressiivinen, hämmentynyt, eikä tule kuulluksi.

Olisi niin hienoa pitää keskusteluilta, jossa muutamia eri mielipiteitä omaavia rauhallisia ihmisiä kokoontuisi yhteen ja heidän olisi tarkoitus puhua aiheesta. Ei mitään teeveen tarjoamaa shittiä vaan ihan arkipäiväistä keskustelua. Onkohan sellainen mahdollista aiheista, jotka kuohuttavat meitä kaikkia jollain tapaa. Tämä onkin muuten mielenkiintoinen asia, että homoseksuaalisuudesta ja feminismistä on lähes jokaisella jonkinlainen mielipide, samoin maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista. Jännittävää. Pääasia kuitenkin, että olemme ajattelevia ja kehittyviä yksilöitä.

Ja miten tämä kaikki liittyy taideprojektiin. Sitä voimme kaikki miettiä hiljaa itseksemme. Vinkkinä annettakoon naisten alushousut, ulkonäkö ja se, mitä me vaadimme naiselta. Mitä mielikuvia herättää sana nainen? Millainen on nainen, joka ensimmäisenä tulee mieleen? Minulle tulee 50-luvun mainoksista tuttu kotirouva. Kapea vyötärö, laitetut hiukset, kaunis meikki, hento ja vieno käytös, ruuantuoksu ja lapset, omakotitalon keittiö, pastellisävyt ja iloinen lirkutus aviomiehelle kun hän tulee kotiin.

Miksi?

Todellisuudessa kuitenkin minusta nainen on vahva, upea ja monipuolinen tyyppi joka osaa mitä tahansa. Tähän ei liity minkäänlaista kuvastoa minun päässäni, se on harmi, sillä juuri se päässämme oleva kuvasto on suuri mielikuvien muokkaaja. Emme usein edes ajattele niitä mielipiteitä tai haluja mitä muistokuvasto aiheuttaa, ne vaan ovat. Kuitenkin ne kaikki ovat peräisin jostakin mainoksesta, elokuvasta tai muusta vastaavasta. Harvoin oikea elämä aiheuttaa sellaista muistikuvastoa joka on huomaamaton, muistoihin kun liittyy aina niin paljon kaikkea, ei pelkästään tarpeen, halun tai mielipiteen herättely.

Muistan esimerkiksi lapsuudestani äitini siirtämässä yksinään tuhansien kirjojen kirjahyllyä lähes kerran kuukaudessa etsiessään sille paikkaa, äidin korjaamassa lamppua tai lattiaa, mitä milloinkin, äidin perkaamassa kalaa, tankkaamassa autoa, työntämässä autoa, mitä milloinkin arkeen kuului. Isäni sen sijaan pyörähteli milloin missäkin ja teki erilaisia jännittäviä kokeiluja, selvitti verkkoja tai oli poissa kotoa.

Ei siis ihme, että olen oppinut naisen kyvykkyyteen ja monipuolisuuteen liittyviä mielipiteitä. Ja olihan se hiukan outoa kun aikuisena kohtasikin ihan päinvastaisia ihmisiä. Kävin nuorempana vaihtamassa ystävieni lamput ja hoitamassa kaiken maailman asioita koska he eivät itse osanneet, opetin kyllä heitä siinä samalla.

Samoin olen opettanut useat miespuoliset kaverini pesemään ikkunoita. Kyllä se parantaa elämänlaatua kun on kyvykäs ja osaa asioita, ihan niitä arkisia. Kun ei mene sormi suuhun jos viemäri on tukossa tai sulake palaa.

Pääasia että muistaa, että jokainen meistä on oppimiskelpoinen ja You Tubekin on täynnä opetusvideoita ihan talonrakennuksesta origameihin.

- Minttu

Halusin kehittää sopivaa kuvitusta tekstiin, tässä siis origamialushousut! - Meri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti