torstai 10. tammikuuta 2019

Alushousuinstallaatio

Meillä oli toissapäivänä Mintun kanssa pähee palaveri. Vietiin juttuja taas hurjasti eteenpäin höpisemällä kaikenlaista. Ideoitiin uusia ja jännittäviä Myski-impeen liittyviä asioita, mistä saatte tuonnempana tietenkin kuulla lisää! :)

”Saako lihava nainen tanssia?” -projekti käsittelee naiseutta sekä lihavuutta monipuolisten maalaus-, video-, ääni- sekä installaatioteosten kautta. Yhdeksi keskeiseksi teemaksi on noussut naisten erikokoiset alushousut. Minttu on tehnyt upeita kulhoja alushousuista, joita myös palaverin yhteydessä kuvattiin. Tässä Mintun pohdintaa teosten takaa ja muutama mieletön kuva!


Mietin pitkään miten saisin tuotua naisen vartalon eri kokoja ja muotoja konkreettisesti esille.

Naisen vartaloon ja kokoon liittyy niin paljon erilaisia mielikuvia ja symboliikkaa, että sanomani esiin tuominen vaikutti mahdottomalta.

Taiteessa on tutkittu usein ihmisen takapuolia ja eläimellistä vaistoa tuijottaa pyllyjä. Tämä on eläinmaailmassa näkyvä ja hyväksytty toiminta mutta jostain syystä me kiellämme oman eläimellisyytemme emmekä myönnä, että esim. kahvilassa istuessamme katsomme ohikulkevien pyllyjä. Se on täysin normaalia, eikä siinä ole mitään seksuaalista, takamus on se kohta, mihin katse jää, liikkuuhan se niin jännittävästi samalla kun ihminen kävelee..


Alushousut olivat mainio materiaali toteuttaa ajatukseni, sillä niihin liittyy ihmisyyden perusasioita seksuaalisuudesta arkipäivään. Eri kehon muodot tulee esiin ja alushousut jos mikä, on jokaiselle tuttu asia, vaikka lopulta aika harvoin kukaan niitä alushousuja oikeasti näkee, oli sitten miten vilkas seksielämä tahansa.

Alushousut ovat myös se esine, jota kaikissa lihavia pilkkaavissa elokuvissa heitellään pitkin poikin ja kaikki yhdessä kivasti nauravat suurille alushousuille. Tämä on aiheuttanut monelle naiselle traumoja koosta huolimatta.


Samoin mummokalsareille, muotoileville alushousuille, menkkapöksyille ja kaikille muille paitsi seksikkäille alushousuille irvaillaan. Miksi ihmeessä? Olisiko kiva käyttää aina pitsisiä alushousuja jotka painavat pitsikuvion takamukseen kun istuu 8 tuntia luennoilla? Ei tulisi mieleenkään.


Alushousujen mielenkiintoisen symboliikan lisäksi niiden muoto kiehtoo minua. Kuinka saada alushousut näyttämään siltä, että niissä on sisällä ihminen? Kuinka saada kymmenen kokoa alushousuja sisäkkäin siten, että ne ovat kaikki samanmuotoisia? Onko edes niin paljoa samanmuotoisia takamuksia?

Tästä lähtikin sitten uusi haara alushousukulhojen tekemisessä. Lähdin nimittäin tutkimaan erimuotoisia takamuksia sen sijaan että olisin keskittynyt eri kokoihin.

Veikkaan, että tästä alushousuprojektista tulee vielä hyvin mielenkiintoinen ja jännittävä tutkimus kehollisuudesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti