Kokoshnik - culotte





Kokoshnik-culotte

(Helmitiara-alushousut)

Nämä alushousut on päällystetty helmillä. Sen lisäksi, että ne näyttävät koruilta ja ovat hyvin koristeelliset ja kauniit myös alushousuina, niiden taustalla on monipuolisia arvoja ja symboleita.

Helmet ovat symboloineet naisen puhtautta. Niitä on käytetty neitsyyden symbolina hääkuvissa ja myös neitsyt Marialla on ollut erilaisia helmin koristeltuja asusteita ja koruja perinteisessä kuvastossa.

Kuninkaallisille tyypillisiä suuria helmiä on käytetty myös vallan symbolina.

Helmet ovat edelleen myös naisen koriste. Tarve koristella nainen neitseellisyyttä ja puhtautta kuvaavilla esineillä on vanha perinne. Ennen kaikkea se tuo esiin sukupuoliroolien vaikutuksen vuosituhansien takaa. Nainen on ollut omaisuutta joten nainen tulee koristella, jotta vauraus ja miehen asema tulee esiin. Nykypäivänä emme liitä koruihin niin suurta symboliikkaa mutta on hyvä miettiä sitä, miksi naiset ovat perinteisesti koristellumpia kuin miehet.

Monissa kulttuureissa naiset ovat koreita ja koristeltuja ennen naimisiinmenoa mutta sitä tulee välttää avioitumisen jälkeen, jotta muut miehet eivät koe naista haluttavana. Toisaalla nainen pysyy aina omaisuuden kuvastajana, josta näkee miehen aseman.

On myös jännittävä ajatus olettaa, että naiset sisäsyntyisesti pitävät kiiltävistä asioista kuten glitteristä ja helmistä, kullasta ja muusta somasta. Se on suurelta osin kasvatuksellinen asia ja myös kulttuurimme osa. Poikalapset nauttivat näistä kimalluksista ihan yhtä paljon mutta se muuttuu kasvatuksen ja sosiaalisen paineen alla aikuistuttaessa, ainakin valitettavan suurella osalla.
Kauniit asiat kun ovat meille ihmisille tärkeitä.


*Kokoshnik on perinteinen Venäläinen hiuskoriste tai tiara, jollaista on käyttäneet myös brittiläiset kuninkaalliset naiset.

* culotte – alushousut ranskaksi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naiseus ja Hedelmät

Alushousuinstallaatio

ääniä vuoden takaa osa 2.