Hauhon Hovinkartanolle 3.7 avautuvaan näyttelyyn on tulossa useita kollaasiteoksia sekä alushousuveistoksia.

Osan niistä esittelen täälläkin ja tuon esiin niitä kysymyksiä ja ajatuksia joita teosta tehdessäni olen miettinyt.

Projektin nimikkoteos Saako lihava nainen tanssia? Olkaa hyvät.



Saako lihava nainen tanssia? - julisteteos on esillä myös Pinnallinen Suomi -näyttelyssä Tampere talolla 18.6 - 25.8.2019

Projektissa naisten erikokoiset alushousut ovat tulleet pinnallisuuden symboliksi, sillä ne ovat arkinen, jokapäiväinen esine joka on kuitenkin salattu ja peitelty. Alushousut symboloivat persoonallisuutta ja ilmentävät vaatimuksia joita varsinkin naisen ulkonäköön kohdistuu.

Alushousujen tulee olla kauniita ja seksikkäitä. Oma mukavuus kärsii, pääasia että näyttää hyvältä vaikka kukaan ei niitä näe. Tämä kuvaa hyvin niitä uhrauksia joita meidän on tehtävä näyttääksemme joltain mitä emme luonnostaan ole.

Ulkonäön korostamisesta on tullut persoonan ja älyn korvaajia, sukupuolesta riippumatta. Poliitikkojen ja johtajien on oltava kauniita ja edustavia. Vaikka kuvittelemme, että persoonan ja älyn voi nähdä ulkonäön perusteella, todellisuudessa ulkonäköä käytetään piilottamaan ne. Mielikuvista on tullut tärkeämpiä kuin todellisuus.

Saako lihava nainen tanssia? -julisteessa värit on muutettu yksinkertaisilla ja perinteisillä, tietokoneella tehdyn kuvankäsittelyn tavoilla, samoin kuin Warhol teki serigrafian menetelmin.

Julisteessa värit symboloivat riittämättömyyden tunnetta jota koemme jatkuvasti. Todellisuus on kauempana jokaisessa kuvassa vasemmalta oikealle. Kuvien värit on verrattavissa mm. kauneusleikkauksiin. Ensimmäinen pieni nenäleikkaus - vain hiukan muunneltu todellisuus. Seuraavaksi isompi leikkaus, silmät ja täyteaineet - todellisuus ei riitä enää tyydyttämään tarpeita. Lisää täytteitä ja leikkuuta, täysin vääristyneet piirteet- mikään ei riitä, todellisuus on paha, luonnollisuus muuttuu viholliseksi.

Kulttuurissamme on päästävä ääripäihin. Kaikki menettää merkityksensä ja pyrimme kokoajan uusiin aistiärsykkeisiin. Mikään ei riitä, arki ei riitä. Onnellisuus ja asema ovat kiinni ulkonäöstä.

Suhtautuminen maailman muuttuu, todellisuus muuttuu emmekä aina edes erota uutista ja mainosta toisistaan.

Teos mukailee Warholin tunnetuimpien teosten kuvallista toistoa. Se linkittyy Warholiin myös esineen kautta - Warhol käytti teoksissaan arkisia esineitä tehden niistä näkyviä ja tavallisuudesta poikkeavia.

Warhol oli mielikuvien mestari. Hän teki mainoskuvista taidetta ja vaikutti niillä monien mielipiteisiin ja maailmankuvaan. Warholin vahva kuvallinen ilmaisu muokkaa edelleen omaa arkikuvastoamme ja vaikuttaa näin totuttuun arkeen.

Warholin käyttämät värit ovat usein muunneltuja sabluunoiden mukaan. Hän teki töitään käyttäen mm. serigrafiaa. Nykyisin vastaavien kuvien tekeminen ja värien muuntelu onnistuu helpommin tietokoneella ja kuvankäsittely on usein korvannutkin serigrafian ja muiden grafiikan tekniikoiden käytön mainoskuvastossa.

-Minttu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naiseus ja Hedelmät

Alushousuinstallaatio

ääniä vuoden takaa osa 2.